Меню
Остання редакція: 05 жовтня 2023

Проведено круглий стіл приурочений 95-й річниці від дня народження видатного вченого економіста-аграрника Олександра Івановича ЗДОРОВЦОВА

У рамках підготовки до святкування 180-річчя Уманського національного університету садівництва кафедрою підприємництва, торгівлі та біржової діяльності проведено круглий стіл приурочений 95-й річниці від дня народження  видатного вченого економіста-аграрника, доктора економічних наук, професора, заслуженого працівника вищої школи України Олександра Івановича ЗДОРОВЦОВА (28.09.1928-12.11.2013).

Засідання круглого столу відкрив завідувач кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності Сергій СОКОЛЮК.

З презентацією про життєвий шлях Олександра Івановича ЗДОРОВЦОВА виступив професор кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності Дмитро СЕМЕНДА.

Олександр Іванович ЗДОРОВЦОВ 22 роки очолював наш навчальний заклад (1973-1995 рр.). За цей період, він, як ректор, зробив величезний вклад у розбудову та розвиток університету, зокрема: створено економічний факультет, на базі якого згодом виросли два потужні факультети – економіки і підприємництва та менеджменту, споруджено навчальні корпуси, житлові будинки для викладачів, гуртожитки для студентів, санаторій-профілакторій «Юність», спортивно-оздоровчий табір на березі Чорного моря для оздоровлення студентів та працівників вузу тощо.

Олександр Іванович ЗДОРОВЦОВ – видатний науковець з питань економіки праці і розвитку продуктивних сил в аграрному секторі України та талановитий педагог.  Він створив в університеті потужну наукову школу з підготовки економічних кадрів, підготував 18 кандидатів і 2 докторів економічних наук. Він  автор і співавтор багатьох підручників, навчальних посібників, монографій і довідників, окремих брошур, рекомендацій з питань економіки і організації аграрного виробництва. Загальний доробок наукових праць ЗДОРОВЦОВА Олександра Івановича перевищує 250 найменувань. Класичними підручниками з економіки сільського господарства стали: «Наукова організація праці в сільськогосподарських підприємствах» (1979р.), «Наукова організація, нормування і оплата праці в сільськогосподарських підприємствах» (1984р.), «Економіка сільського господарства» (1984р.).

«Економіка сільського господарства (1993р.), «Аграрні соціально-трудові відносини» (1997р.), «Аграрна економіка» (2005р.) та ін. Висока вимогливість як до себе, так і до своїх колег  та студентів зростили його заслужений авторитет та повагу серед вчених, виробничників та студентської молоді.

Декан факультету економіки і підприємництва Юлія НЕСТЕРЧУК підкреслила значущість постаті Олександра Івановича ЗДОРОВЦОВА та наголосила на важливості проведення таких заходів задля збереження та примноження його здобутків й унаслідування прикладу невтомної праці на розбудову університету та України.

У нашій пам’яті, Олександр Іванович ЗДОРОВЦОВ назавжди залишиться як талановитий керівник, видатний науковець, мудрий учитель та наставник!

доцент кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності Микола КОРОТЄЄВ

Останні новини

Зустріч викладачів кафедри підприємництва торгівлі та біржової діяльності з майбутніми абітурієнтами Бершадської та Гайворонської ОТГЧитати повністю

Зустріч викладачів кафедри підприємництва торгівлі та біржової діяльності з майбутніми абітурієнтами Бершадської та Гайворонської ОТГ

Читати повністю

Всі новини