Меню
Остання редакція: 07 вересня 2020

Підприємництво - рушійний механізм економіки!

В Україні День Підприємця прийнято святкувати в першу неділю вересня. Цей день, традиційно, відзначається майже по всій Україні. Офіційно це професійне свято було засноване в 1998 році, коли тодішній президент Леонід Кучма підписав відповідний Указ.

Підприємець - це людина, яка організовує власну справу, керує нею і водночас бере на себе відповідальність і ризикує з метою отримання прибутку.

Термінологічна сутність і зміст поняття "підприємництво" змінювалися й упорядковувалися в процесі розвитку економічного середовища. За часів римського права під "підприємництвом" розуміли заняття, діяльність, здебільшого комерційну.

Досить ємне і разом з тим просте визначення підприємництва дав В.І.Даль, розуміючи його як "бажання виконати будь-яку нову справу, здійснити щось значне". Звідси власне і поняття; "підприємець", тобто людина, яка започаткувала якийсь новий вид діяльності.

Вважається, що одним з перших науковців, хто серйозно зацікавився підприємництвом, був А.Сміт.

День підприємця встановлений для того, щоб показати важливу роль цього сектору економіки в розвитку нового економічного устрою і в формуванні  громадянського суспільства і демократії в нашій країні. Також свято створене для того, щоб показати наскільки це важлива частина економіки країни, та щоб підтримати підприємців України в цілому.

Професію підприємця обирають сильні, ініціативні та енергійні люди, які здатні взяти на себе відповідальність. Саме підприємці створюють нові й нові робочі місця та допомагають реалізовувати проекти на місцях. Від їх успішності, розвитку бізнесу, вдалих операцій залежать завтрашній день і добробут і нашого міста, і нашої великої країни в цілому.

Підприємці в усіх країнах вважаються  головним рушійним механізмом економіки. Саме вони примудряються накривати своїм  ентузіазмом майже всі галузі економіки, працювати і в виробництві, і в сфері послуг, і в торгівлі, і навіть в посередництві. І, безумовно, вони потребують підтримки та поваги.

 Колектив кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності  щиро бажає усім підприємцям – успіху та досягнення тих вершин, про які вони зараз мріють, а цілеспрямовану та активну молодь запрошуємо на навчання за спеціальністю 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».

 

Наталія Бленда, викладач кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності