Меню
Остання редакція: 01 листопада 2019

СЕКРЕТАМИ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ МАЙСТЕРНОСТІ ДІЛИЛИСЬ АГРАРІЇ

Істина, що досвід – це велика сила, беззаперечна! З метою формування професійної компетенції у студентів особлива роль викладачами кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності приділяється зустрічам з практиками.

Отож, 30 жовтня 2019 року своїми секретами підприємницької майстерності та життєвим досвідом під час наукового семінару «Актуальні проблеми АПК на сучасному етапі» на тему: «Формування стійкої кормової бази як елементу інтенсифікації молочного скотарства»,  що відбувся на базі СТОВ «Верхнячка-Агро» Христинівського району Черкаської області, ділилися аграрії-професіонали. У зустрічі брали участь:

  •   Дмитро Семенда, к.е.н., професор кафедри підприємництва торгівлі та біржової діяльності з доповіддю «Сучасний розвиток тваринництва в Україні».

«Нормальний розвиток аграрного виробництва можливий за умови, коли грошова виручка від тваринництва становить 51 % та від рослинництва – 49%. Але в період трансформаційних процесів сільського господарства від командно-адміністративної системи до ринкової економіки лише окремим господарствам вдалося зберегти галузь тваринництва. Якщо в 90-х роках в Україні налічувалося 24 млн. голів ВРХ, з них – 8,4 млн. корів, які виробляли близько 24 млн. т молока, то у 2018р. залишилось 2,1 млн. корів, які виробили близько 11 млн.т молока. Причиною скорочення поголів'я стало нерентабельне тваринництво та прибуткове, а подекуди і надприбуткове рослинництво»;

  •   Григорій Грушовенко, директор СТОВ «Верхнячка-Агро»;
  •   Юрій Ковач, головний агроном  СТОВ «Верхнячка-Агро»;
  •   Пилип Кищук, головий зоотехнік СТОВ «Верхнячка-Агро».

Із слів практиків-доповідачів стало зрозуміло, що молочним скотарством займатися вигідно і потрібно. Як повідомив Григорій Грушовенко: «Якщо ж розумно господарювати,  то більшу частину вирощеного зерна потрібно використовувати для відгодівлі тварин. Тоді й економіка у господарства буде рентабельною, і люди матимуть роботу круглий рік. Та й працююче сільське підприємство завжди зможе надати посильну допомогу селу, на території якого господарює...

Від кожної корови надоюємо майже 5,5 тис. кг молока. Щодоби столичний молокозавод «Галактон» забирає з господарства більше 5 тонн свіжого якісного молока по середній ціні 10грн./кілограм, що дає господарству щоденні грошові надходження. По-друге, маємо органіку. Використовувати мінеральні добрива чи органічні, на мою думку, це велика різниця. Ми свідомо вносимо органіку і поліпшуємо родючість землі, не витрачаючи гроші на міндобрива».

В умовах сьогодення існує і безліч проблем, з якими стикаються агровиробники, проте справжні підприємці їх долають, власним прикладом доводячи іншим: не можна опускати рук ні за яких обставин. Аби досягти успіхів, кожного дня потрібно робити кроки вперед для розвитку господарства, яке було і повинне залишатися успішним острівцем сільськогосподарського виробництва.

Студентів та викладачів, присутніх на науковому семінарі, зацікавила інформація доповідачів, які в свою чергу дали відповіді на цілий ряд запитань, що виникали під час зустрічі.

На завершення завідувач кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності Сергій Соколюк подякував за представлену інформацію, а також висловив сподівання на подальшу співпрацю у практичній підготовці майбутніх фахівців.

 

 

Керівник наукового гуртка:

Олена Семенда, к.е.н., доцент кафедри підприємництва,

 торгівлі та біржової  діяльності