Меню
Остання редакція: 01 жовтня 2020

БАГАТІ ГРОМАДИ – БАГАТИЙ РАЙОН – БАГАТА ДЕРЖАВА – ЗАМОЖНІ ЛЮДИ

30 вересня 2020 року на базі Паланської об'єднаної територіальної громади відбувся економічний семінар на тему: «Об'єднання територіальних громад та їх значення у відродженні села», учасниками якого стали викладачі кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності та досвідчений професіонал Осадчий Володимир Олексійович, який вже чимало етапів становлення, розвитку, падіння і т.д. сільських територій відчув на «собі» та ще й збагачував та переймав досвід країн-сусідів - волостю Отеняс (Естонія), яким вдалося досягти високих результатів, запровадивши реформи, до яких ми ще «не доросли».

 Ухвалений 2015 року Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» дав старт черговій адміністративно-територіальній реформі, яка передусім спрямована на забезпечення спроможності громад самостійно за рахунок власних ресурсів, дотацій з місцевого та державного бюджету вирішувати питання місцевого значення, а саме: своєчасну виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ з нарахуваннями;  оплату за спожиті бюджетними установами та організаціями енергоносії та комунальні послуги; виділення субвенції з місцевого бюджету на проектні будівельно–ремонтні роботи, придбання житла для молодих сімей; виконання інвестиційних проектів в рамках формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад; виконання програми соціально-економічного розвитку об’єднаних територіальних громад.

Тож в 2017 році вперше в Уманському районі була утворена Паланська об’єднана територіальна громада. До її складу входять 9 населених пункти: Паланка, Берестівець, Городецьке, Громи, Кочержинці, Кочубіївка, Максимівка, Томашівка, Юрківка.

 У важких умовах сьогодення Паланській ОТГ вдалося дотримати соціальну спрямованість бюджету на освіту, заклади охорони здоров’я, заклади культури та соціальний розвиток села (побудовано футбольні стадіони, церкву і т.ін) .

Із слів Володимира Осадчого, на сьогоднішній день існує чимало проблем, пов’язаних із даною реформою: далеко не всі громадяни правильно розуміють суть цієї реформи і усвідомлюють її політичні, соціально-економічні та правові наслідки.

Дякуємо Володимиру Осадчому за висвітлення тих проблем, які існують на практиці та сподіваємось на подальшу співпрацю!!

 

Секретар наукового семінару:

Олена Семенда, к.е.н., доцент кафедри підприємництва,

торгівлі та біржової  діяльності