Меню
Остання редакція: 16 березня 2023

Науковий семінар на тему: «Стратегія ефективного розвитку галузі свинарства у контексті формування продовольчої безпеки України»

Згідно з планом наукової роботи кафедри підприємництва, торгівлі та біржові діяльності 15 березня 2023 р. проведено науковий семінар «Актуальні проблеми АПК» на тему: «Стратегія ефективного розвитку галузі свинарства у контексті формування продовольчої безпеки України». Засідання семінару відбулось дистанційно у форматі Zoom-відеоконференції. У роботі семінару активну участь взяли науково-педагогічних працівників кафедри, а також здобувачі вищої освіти освітніх рівнів бакалавр, магістр і доктор філософії спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» та освітніх рівнів бакалавр і магістр спеціальності 232 «Соціальне забезпечення».

Запрошений спікер, - президент Асоціації «Свинарі України» Оксана Юрченко, у своїй доповіді провела ґрунтовний аналіз впливу російської військової агресії на стан галузі свинарства в Україні. Серед ключових проблем галузі внаслідок війни визначено скорочення поголів’я свиней, особливо у зоні проведення активних бойових дій та, відповідно, зменшення обсягів виробництва свинини у господарствах різних категорій, зростання її собівартості, дефіцит кваліфікованих кадрів та ін. Разом з тим, доповідач відзначила позитивну динаміку на ринку, що характеризується зростанням реалізаційних цін на свинину, що є одним із основних стимулів, який може спонукати аграріїв до нарощування обсягів її виробництва. Свій виступ Оксана Юрченко презентувала англійською мовою, він був насичений актуальним статистичним матеріалом та надзвичайно ґрунтовною аналітикою. Цікава та змістовна доповідь викликала жваву дискусію серед учасників семінару за результатами якої, було окреслено ймовірні стратегічні перспективи подальшого розвитку галузі з метою, як гарантування продовольчої безпеки, так і відбудови національної економіки України.

доцент кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності

Микола КОРОТЄЄВ