Меню
Остання редакція: 19 жовтня 2017

Сучасні освітні стандарти при підготовці фахівців з підприємництва, торгівлі та біржової діяльності

Сучасні освітні стандарти орієнтують навчальний процес на поєднання теоретичної і практичної складової під час підготовки майбутніх фахівців з підприємництва, торгівлі та біржової діяльності.   Істина, що досвід – це велика сила - беззаперечна! З метою формування професійної компетенції у студентів особлива роль викладачами кафедри приділяється зустрічам з практиками.

Отож, своїм професійним та життєвим досвідом під час наукового гуртка 11 жовтня 2017 року на тему: «Проблеми та перспективи обігу земель сільськогосподарського призначення в Україні» ділилися справжні професіонали. У зустрічі брали участь:

-  Д.К. Семенда, к.е.н., професор кафедри підприємництва торгівлі та біржової діяльності з доповіддю «Сільськогосподарські угіддя – основне багатство України»;

-  В.О. Мовчанюк, начальник Управління агропромислового розвитку Уманської районної державної адміністрації з доповіддю: «Основні положення законопроекту «Про обіг земель сільськогосподарського призначення»;

-  В.П. Мальченко, директор ТОВ «Прометей», голова Ради сільськогосподарських товаровиробників Уманського району з доповіддю: «Ефективність використання земель сільськогосподарського призначення – основа розвитку територіальної громади».

Серед представників агробізнесу, Мінагрополітики, народних депутатів, науковців та профільних аграрних асоціацій останнім часом широко обговорюється питання стосовно запуску ринку землі. Ринок землі – це проблема, яка не може вирішитись в Україні, починаючи з 2002 року, коли вперше було запроваджено мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Але в рамках Меморандуму між Україною та Міжнародним валютним фондом з метою отримання зовнішнього фінансування від останнього, з 1 січня 2018 року в Україні має запрацювати ринок землі.

Із слів практиків-доповідачів стало зрозуміло, що на сьогоднішній день у Верховній Раді України зареєстровано три законопроекти щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, але жоден із них не відповідає ні інтересам сільськогосподарських товаровиробників, ні власників паїв та не сприятиме розвитку економіки країни в цілому. Частина положень законопроектів є спірними, недостатньо обґрунтованими та потребує вдосконалення. Тож, наша країна ще не готова до запуску повноцінного ринку землі, і головною передумовою його формування має стати подолання корупційного чинника в країні, в іншому разі – наше найцінніше національне багатство – земля – розійдеться по корупційним схемам.

Студентів та викладачів, присутніх на зустрічі, зацікавила інформація доповідачів, які в свою чергу дали відповіді на цілий ряд запитань, що виникали під час зустрічі.

На завершення завідувач кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності Дмитро Семенда подякував за представлену інформацію, а також висловив сподівання на подальшу співпрацю у практичній підготовці майбутніх фахівців.

 

Керівник наукового гуртка:

Олена Семенда, к.е.н., ст. викладач кафедри підприємництва, торгівлі та біржової  діяльності