Меню
Остання редакція: 13 жовтня 2016

Науково-практичний семінар на тему «Роль інвестицій в підвищенні ефективності садівництва»

7 та 12 жовтня 2016 р. відбувся науково-практичний семінар на тему  «Роль інвестицій в підвищенні ефективності садівництва» – організований завідувачем кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності, професором Дмитром Семендою.

7 жовтня відбувся виїзний семінар, на якому викладачі кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності мали можливість оглянути високоінтенсивні насадження яблуні, грецького горіха, прогресивні методи господарювання у ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Октан», що у селі Кочержинці Уманського району.

Про історію створення і становлення ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Октан» розповів його керівник Сергій Царук. Горіховий сад був закладений у 2009 році, яблуневий – у 2012 році. Саме студенти та викладачі Уманського національного університету садівництва взяли активну участь у закладенні багаторічних насаджень.

Присутній на семінарі головний агроном Олексій Овчінік, випускник факультету плодоовочівництва та виноградарства та факультету економіки і підприємництва Уманського НУС (дипломні керівники Віталій Манзій та Сергій Соколюк), ознайомив із загальною площею насаджень в підприємстві, які займають 93 га, з них 13 га зерняткових культур (яблуня) зі схемою посадки 3,8х1 та 80 га грецького горіха зі схемою посадки 10х10.

 У 2016 році очікується, що середня врожайність яблуневого саду перевищить 400 ц з гектара. Така висока продуктивність садів і якість садовини забезпечуються використанням безвірусних саджанців, прибуткових сортів світової селекції, утриманням саду на шпалерах та краплинним зрошенням. Сортовий склад яблуневих насаджень нараховує сорти, на продукцію яких є високий попит, зокрема Ренет Симиренка, Джонаголд, Айдаред, Муцу, Гала, Флоріна, Фуджі та інші.

Грунт в міжряддях саду утримують під залуженням (дерново-перегнійна система), а воду для краплинного зрошення накопичують у баках ємкістю 140 м3, доправляючи трубопроводом з розташованого неподалік ставка. Вертикальний напрям стовбура кожного дерева фіксується виготовленою господарським способом дерев’яною рейкою.

Систему захисту по догляду плодових насаджень в ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Октан» чітко застосовують відповідно до рекомендацій завідувача кафедри захисту та карантину рослин, доктора сільськогосподарських наук, професора Уманського НУС Юрія Яновського, які подані в підручнику «Інтегрований захист плодових культур».

Яблука збирають у власноруч виготовлені дерев’яні контейнери об’ємом 390 кг і транспортують до холодильника. 

Завідувач кафедри, професор Дмитро Семенда подякував керівникам ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Октан» за вклад у розвиток вітчизняного садівництва і співпрацю з університетом, а також висловив щиру вдячність за запрошення відвідати успішне товариство та можливість ближче ознайомитися у рамках економічного семінару з передовими технологіями сучасного господарювання. 

12 жовтня 2016 року відбувся науковий семінар на кафедрі підприємництва, торгівлі та біржової діяльності, на якому узагальнили результати виїзного семінару до ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Октан».

Зі вступним словом на семінарі виступив завідувач кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності, професор Дмитро Семенда та поділився позитивними емоціями від виїзного практичного семінару в ТОВ «ВКФ «Октан».

Дмитро Костянтинович розкрив проблеми виробництва продукції садівництва та шляхи їх вирішення й охарактеризував ведення інтенсивного садівництва в товаристві «ВКФ «Октан» з використанням мультимедійного пристрою.

Ознайомила учасників семінару з сучасним станом промислового садівництва України й тенденціями відтворення плодових насаджень у сільськогосподарських підприємствах, ефективністю виробництва плодів - кандидат економічних наук, викладач Оксана Тупчій.

Оксана Тупчій довела до відома про економічну оцінку інтенсивних систем ведення промислового садівництва й капітальні інвестиції, які необхідні для закладання промислового саду. Звернула увагу на основні фінансові джерела інвестиційного потенціалу галузі садівництва та основні напрями ефективного їх використання.

Загалом же плідна робота науково-практичного семінару пройшла у невимушеній та товариській атмосфері.

Оксана Тупчій, кандидат економічних наук, викладач кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності