Меню
Остання редакція: 18 жовтня 2017

Софіївська осінь – очей зачарування!

 

Перлиною всієї Умані та й України є парк "Софіївка". Прекрасне творіння людини, яке зачаровує в будь-яку пору року. Звісно, студенти УНУС вже неодноразово милувалися красою парку, але історія створення такого гармонійного поєднання природної краси, технічних винаходів та архітектурних творінь, для більшості з них залишалася невідомою.

17.10.2017 року куратор 11-пт групи Олена Семенда організувала екскурсію для студентів-першокурсників спеціальності підприємництво, торгівля та біржова діяльність з метою ознайомлення з історичними подіями парку «Софіївка».

Екскурсовод Наталія Андрієнко розповіла, як  граф Потоцький, обожнюючи свою прекрасну дружину Софію, подарував її на іменини ще у травні 1802 року цей дивовижний парк і тепер тисячі туристів мають можливість насолоджуватися красою української перлини – дендропарком "Софіївка". Він мав бути відлунням батьківщини графині – частинка Греції в Умані. У ньому мала бути частинка давньої Еллади, Єлисейські поля, чудні скульптури, красиві пейзажі. Все, що радувало б людське око і розвіяло б сум Софії за батьківщиною. Парк мав стати наочною ілюстрацією "Одисеї" та "Іліади" Гомера.

Потоцький обрав дуже вдале місце: живописна річка Багно, віковічні дерева, нагромадження кам’яних скель, потічки та яри. Успіх був беззаперечним!

Керував роботами воєнний інженер Потоцького Людвіг Метцель. Близько шести років кріпаки трудилися не покладаючи рук. Народні майстри виробляли красиві архітектурні фігури, гіпсові прикраси.

В парку саджали дерева: місцевої породи, а також екзотичного походження. Скульптури для Софіївки замовляли із Франції та Італії.

Зусиллями, мабуть, всієї округи парк був подарований графині Софії на і ось уже 200 років "Софіївка" – найбільша туристична принада України. Сюди з’їжджаються не лише українці, а й іноземні гості.

У парку, крім неймовірної краси природи, оповитої барвами осені, студенти ще й мали змогу порозважатися та сфотографуватися.

Дякуємо екскурсоводу за таку цікаву та змістовну розповідь, а осінній природі – за гарний сонячний день!

 

Студенти 11-пт групи та куратор Олена Семенда, к.е.н., ст. викладач кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності