Меню
Остання редакція: 27 березня 2017

Держава, бізнес та громада у відродженні села

16 березня 2017 року відбувся на кафедрі підприємництва, торгівлі та біржової діяльності науковий семінар «Актуальні проблеми АПК» на тему «Держава, бізнес та громада у відродженні села». На семінар був запрошений керівник ТОВ «Берестівецьке» Уманського району Черкаської області, заслужений працівник сільського господарства України Василь Іванович Чекаленко.

Розпочав науковий семінар завідувач кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності, к.е.н., професор, заслужений працівник сільського господарства України Дмитро Костянтинович Семенда. Дмитро Костянтинович наголосив, що в сучасних умовах без відродження села не можливе й відродження України. На сьогодні одним із кращих сіл Черкаської області визнано село Берестівець, що в Уманському районі. Дбають про розвиток села та його благоустрій керівник сільськогосподарського підприємства ТОВ "Берестівець" Василь Іванович Чекаленко.

Василь Іванович Чекаленко коротко ознайомив присутніх з основними показниками економічної діяльності господарства та розповів про свою особисту участь у розвитку сільських територій. 

ТОВ «Берестівець» орендує земельні паї площею 1621,6977 га (річний фонд орендної плати в 2016 році склав 4412,2 тис. грн). ТОВ «Берестівець» за останні роки посідає лідируючі позиції в Уманському районі. Підприємство оснащене сучасною технікою, застосовуються новітні технології ведення сільського господарства, створено належні умови праці та відпочинку, працівники отримують високу заробітну плату.

 Керівник ТОВ «Берестівець» детально розповів про  соціально-економічний розвиток рідного села. За ініціативи Василя Івановича освітлено населений пункт, прокладено водогін, відремонтовано місцеву школу, дитячий садок, Будинок культури, ФАП, облаштовано пам’ятні місця, збудовано храм, відкрито парк «Вікторія», проведено ремонт доріг.  Надаються грошові і матеріальні допомоги пайовикам, працівникам товариства, жителям села, учасникам АТО та їхнім сім’ям, різним організаціям району.

Для працівників ТОВ «Берестівець» створено належні умови роботи і безпеки та встановлена найвища заробітна плата в районі 7-8 тис. грн.

 «Для нас важливо створити нові робочі місця. Адже там, де є робота, є життя!», — сказав Василь Іванович Чекаленко.

Самодостатньою громада буде лише тоді, коли в населеному пункті створюватимуться робочі місця та вправно сплачуватимуться податки до місцевих бюджетів. Тому сьогодні усі територіальні громади мають працювати на перспективу. У 2016 році ТОВ «Берестівець» було виплачено податків та зборів у розмірі 7371,2 тис. грн.

У 2016 році ТОВ «Берестівець» було надано благодійну допомогу жителям, установам села та району на суму понад 8038, 4 тис. грн., в тому числі: на село (вивезення побутових відходів, виготовлення та всановлення 3-х автозупинок, пальне для косіння бур’янів, охорону села, придбання дорожніх знаків та інше) надано 2854,7 тис. грн; на освіту 366,1 тис. грн; на дитячі дошкільні установи 83,3 тис. грн; на ФАП 26,8 тис. грн; на храм 31,9 тис. грн; на лікування 128,9 тис. грн; на народження 14 тис. грн; на проведення ритуальних заходів 51,3 тис. грн; на Збройні сили України 84,5 тис. грн; на будинок культури 1634,2 тис. грн; на парк 914 тис. грн; на будівництво нового стадіону 471,9; інші – 287,9 тис. грн.

У 2017 році ТОВ «Берестівець» надали благодійну допомогу жителям, установам села та району на суму понад 504,1 тис. грн.

В обговоренні актуальної теми наукового семінару взяли активну участь д.е.н., професор кафедри обліку і оподаткування Володимир Семенович Уланчук, к.е.н., доцент кафедри публічного управління та адміністрування Олег Анатолійович Роєнко, к.е.н., викладач кафедри публічного управління та адміністрування Анастасія Валентинівна Мовчанюк та адміністрування та викладачі, аспіранти та студенти ІІ-V курсів факультету економіки і підприємництва УНУС. 

Загалом засідання наукового семінару носило емоційний і актуальний характер, доповідачі відповіли на багато запитань, які виникали у студентів та у професорсько-викладацького складу.  Запальні дискусії на семінарі допомогли науковцям зрозуміти яка роль на сьогодні держави, бізнесу та громади у відродженні села.

                                                                                Оксана Тупчій, кандидат економічних наук,

                                                                               викладач кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності