Меню
Остання редакція: 08 листопада 2018

Буряківництво на Уманщині: перспективи розвитку

Відбувся науково-практичний семінар на тему «Виробництво цукру в Україні: проблеми та шляхи їх вирішення» – організований професором кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності Дмитром Семендою. Доповідали: керівник ПП «Орієнтир Агро-Б» Василь Бойко, агроном ПП «Орієнтир Агро-Б» Володимир Бойко, керівник ФГ «Агрофірма «Базис» Володимир Осадчий та професор кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності Дмитро Семенда.

Вирощування цукрових буряків одна з найприбутковіших та найзатратніших сфер агропромисловості. На Уманщині не багато сільськогосподарських підприємств займаються даним виробництвом. Та все ж, є фермери, які не побоялись складного циклу вирощування саме цукрових буряків.

Науковці кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності відвідали декілька полів, де триває збір та обробіток коренеплоду у ТОВ «Ювалон», ПП «Орієнтир Агро-Б» та ФГ «Агрофірма «Базис».  

Сільськогосподарські підприємці працюють на розвиток населеного пункту. Так, у селах Іванівці, Городецьке та Кочубіївка асфальтовані дороги, розвинута мала інфраструктура, за кошти фермерів ремонтують та тримають у належному стані все, починаючи від вітального знаку на в’їзді до села та автобусної зупинки. Ремонтують школу та не забувають віддавати данину пам’яті своїй історії. Під благоустрій потрапила Братська могила часів Другої світової, та монумент Кобзареві України. Порядок у селі, порядок на своїх підприємствах – до дрібниць, фермери Іванівки та сусіднього села Яроватка побудували власні сховища для зберігання врожаїв. На полях працює сучасна техніка, що в рази спрощує збір буряка та інших культур. Є переваги, які й спонукають аграріїв займатися непростою, проте з усіх поглядів цікавою та корисною культурою. Та все ж, до головних недоліків аграрії відносять не складнощі у вирощуванні цукрового буряка та затрати на виробництво, а ціну встановлену державою на закупку сировини.

Цукровий буряк — високопродуктивний та високорентабельний, він має великий попит на ринку та є високоліквідним продуктом. Сільське господарство в цілому — це виробництво високого ризику, тому однією проблемною культурою загартованого у боротьбі з погодою та природою агровиробника не налякати. Досвідчені агрономи знають, що будь-які ризики вирощування цукрових буряків можна звести до мінімуму правильно спланованою технологією. Саме тому поряд з фермерами – науковці, що не тільки допомагають у виведені нових сортів, а й радять по збору та посіву, допомагають з боротьбою зі шкідниками, пропонують застосовувати інноваційні технології.

Оцінивши виробництво цукрового буряка у ТОВ «Ювалон», ПП «Орієнтир Агро-Б» та ФГ «Агрофірма «Базис», можна з впевненістю сказати, що коли до справи йдуть досвідчені аграрії, та ще й з підтримкою наукових працівників, урожай повинен тішити око, та наповнити сховища якісними коренеплодами.